Покупка на жилище ново строителство от инвеститор

Какво трябва да знаем при покупката на жилище ново строителство?

Покупката на имот от собственик е съвсем различна от покупката на жилище от строителен предприемач. В първия случай не можете да намалите много обявената цена, тъй като има голяма вероятност собственикът на жилището да се откаже да ви го продаде. Когато става въпрос за ново строителство, обаче, предимствата са на ваша страна, тъй като предприемачите нямат сметка да бавят продажбата на имотите и могат значително да намалят цените на имота спрямо първоначалната обявена стойност. За да закупите такова жилище на сметка, трябва да направите предварително проучване.

Насоки за проучване при покупката на жилище ново строителство

На първо място започнете да проучвате избрания от вас апартамент. Получете отговор на следните въпроси:

  • Кога е приключен строежът на сградата?
  • Колко апартамента в сградата са заселени до този момент?

Това ще ви даде възможност да прецените дали можете да свалите повече от цената или не. Ако сградата все още има много свободни жилища, а е построена от доста време, това ще е във ваш плюс при преговорите за цената. Това ще означава, че търсенето не е голямо и че строителният предприемач ще падне доста под обявената цена.

Следващата стъпка е да съпоставите цената на желания апартамент, с тази, взета за другите сходни имоти в сградата, освен ако те не са продадени много отдавна. Не бива да се подлъгвате по обявените високи цени на жилищата ново строителство, тъй като тези жилища в действителност струват само толкова, колкото някой би дал за тях, така че не са бойте да коментирате цената. Още в началото на преговорите предложете по-ниска цена.

Трябва да помните, че ще имате три възможности за преговори:

  • Когато отправяте началната си оферта
  • Когато отправяте контра-оферта
  • Когато разгледате обстойно имота ново строителство и всички свързани с него документи.

На купувачът обикновено му е трудно да прецени с колко да намали от обявената цена. Например, ако желаете да закупите апартамент ново строителство, обявен за 120 хил. евро, можете да опитате да намалите с 5 хил. евро. Но ако знаете, че същият вид апартаменти наскоро са били продадени за по 110 хил. евро, бихте могли да свалите и повече от цената. Ето защо предварителното проучване играе голяма роля в покупката на такова жилище на изгодни цени.

Така че крайната цена на жилището, което ще закупите, до голяма степен зависи от вас.